Jack & Jill House - Positioned on a hill overlooking the city, the house was to become conceptually linked to rekindling this nostalgia. We took a nursery rhyme, a childhood memory, the story Jack & Jill and used this as our starting point. The new spaces, like Jack & Jill, were designed to tumble down the hill – to break apart and spill open toward the view and the sun. Joinery components make reference to the colour palette of the "little golden book," while bands of steel hold timber elements together like the tale’s "pail of water". Unfurling downward, in a series of terraced platforms and volumes, Jack and Jill house is tactically configured by its context. Nestling into the landscape, greater internal volumes are achieved without breaching the contextual script. With this approach, the new spaces may be passively conditioned, employing thermal mass, overhangs and awnings to mediate or promote solar gain. From within the open plan or on the decks beyond, occupants are visually connected throughout. Unhindered sightlines allow interaction between dining, kitchen, booth seating, living room and adjoining decks, promoting various modes of social and spatial habitation. Parents can observe their children while joinery, decked and grassed planes are inhabited and reappropriated through play. The archetypical suburban model here takes a recessive approach to the heritage streetscape; contextually scale appropriate and largely invisible from the main street. Evading contemporary trends and mock Victorian architectural idioms, the Jack and Jill house instead presents an atypical approach to a familiar scenario. -  Victorian Architecture Awards 2013.