Tinderbox House - Early site inspections at the c.1887 former Foy and Gibson historic brick warehouse complex revealed an apartment fit out with a series of unfortunate conversions. Perhaps described best as a ‘fire-trap’, we began exploring conceptual possibilities relating to the tinderbox and its three core elements. Comprising flint, tinder and fire-steel, this common 18th century fire starting kit inspired a material narrative. Accent colours in red and yellow, light timbers with exposed joists and battens, exposed metalwork, and charred or blackened finishes formed the palette for the loft refurbishment. While perhaps considered inherently sustainable for being an adaptive-reuse project, Tinderbox House employs a ‘long life, loose fit’ strategy that enables the historic structure to remain in tact while creating a robust and enduring fit-out. By opening out the mezzanine onto a double-height void enables natural daylight and ventilation to penetrate deep into the plan. Interior works have focused on improving thermal insulation of the building, and use low embodied energy, robust, and low toxicity materials. -  Houses Awards 2014.