Drag photos

Edgars Creek House

Type
Houses
Completion
2019

Location
Coburg, VIC

Builder
Never Stop Group

Photographer
Tom Ross

Sitting on the steep banks of Edgars Creek, this house is raw and elemental. It is simple and honest in its approach to siting and planning.

The home is broken down into three elements, three pavilions. One for sleeping, one for bathing, one for living. They frame a central courtyard, and they frame the view to the west through a tall stand of Ironbark trees, and onto the meandering creek beyond. Each pavilion is connected to the landscape, to the view, to the creek.

The materiality of the house responds to its bushland context. A rammed earth wall shields the south of the house, and talks to the sandstone cliffs of the creek below. The pavilions sit among the Ironbark trees and are clad in raw Ironbark themselves.

Edgars Creek House is all about a connection to nature. This home is about the country and the landscape in which it exists, and offers a way to live as part of that system rather than trying to preside over it.

We are proud to acknowledge the Wurundjeri people of the Kulin Nation, the Traditional Custodians of the land upon which Edgars Creek House stands. We recognise their continuing connection to land, waters and culture.

Awards
IDEA Awards
2021
Residential New (Highly Commended)
VIC Architecture Awards
2020
Residential Architecture — Houses, New (Shortlisted)
Houses Awards
2020
Sustainability (Commendation)
Houses Awards
2020
New House Over 200sqm (Shortlisted)
Australian Interior Design Awards
2020
Residential Design (Shortlisted)
INDE Awards
2020
‘The Living Space’ Award (Shortlisted)
Sustainability Awards
2020
Single Dwelling — New
Press/Media

Edgars Creek House

Sitting on the steep banks of Edgars Creek, this house is raw and elemental. It is simple and honest in its approach to siting and planning.

The home is broken down into three elements, three pavilions. One for sleeping, one for bathing, one for living. They frame a central courtyard, and they frame the view to the west through a tall stand of Ironbark trees, and onto the meandering creek beyond. Each pavilion is connected to the landscape, to the view, to the creek.

The materiality of the house responds to its bushland context. A rammed earth wall shields the south of the house, and talks to the sandstone cliffs of the creek below. The pavilions sit among the Ironbark trees and are clad in raw Ironbark themselves.

Edgars Creek House is all about a connection to nature. This home is about the country and the landscape in which it exists, and offers a way to live as part of that system rather than trying to preside over it.

An image of a spiral-bound document
Type
Houses
Completion
2019

Location
Coburg, VIC

Builder
Never Stop Group

Photographer
Tom Ross

We are proud to acknowledge the Wurundjeri people of the Kulin Nation, the Traditional Custodians of the land upon which Edgars Creek House stands. We recognise their continuing connection to land, waters and culture.

Awards
IDEA Awards
2021
Residential New (Highly Commended)
Sustainability Awards
2020
Single Dwelling — New
INDE Awards
2020
‘The Living Space’ Award (Shortlisted)
Australian Interior Design Awards
2020
Residential Design (Shortlisted)
Houses Awards
2020
New House Over 200sqm (Shortlisted)
Houses Awards
2020
Sustainability (Commendation)
VIC Architecture Awards
2020
Residential Architecture — Houses, New (Shortlisted)
Press/Media