Drag photos

Halo House

Type
Houses
Completion
2017

Location
Glen Iris, VIC

Builder
Fido Projects

Collaborators
Eckersley Garden Architecture

Photographer
Diana Snape

Halo House realises a highly conceptual design as a practical and robust family home. Drawing inspiration from the Halo Effect, the project takes the form of a faceted, textural “iceberg” from the outside, and a protected yet lofty refuge internally.

Halo House acts as a provider and protector for its inhabitants, granting a young family with a sanctum in which to grow and thrive. With a unique street presence of faceted white textures, articulated recesses and a discrete slip-in entry, the building reads like a geological feature in a landscape, continually evolving with the passing of time, weather and seasons. Upon entry, the home reveals a lofty, open and inclusive arrangement. A central stair void features 2.5 storey woven wire balustrade screens with a ‘halo’ of clerestory windows above.

Staying true to the overarching design concept — taking cues from Nordic design, the materials palette is clean, simple and robust, featuring light timbers, natural concrete, painted recycled brick and raw brass. All materials are locally sourced and environmentally sustainable where possible.

We are proud to acknowledge the Traditional Owners of the land upon which Halo House stands. We recognise their continuing connection to land, waters and culture.

Awards
Press/Media

Halo House

Halo House realises a highly conceptual design as a practical and robust family home. Drawing inspiration from the Halo Effect, the project takes the form of a faceted, textural “iceberg” from the outside, and a protected yet lofty refuge internally.

Halo House acts as a provider and protector for its inhabitants, granting a young family with a sanctum in which to grow and thrive. With a unique street presence of faceted white textures, articulated recesses and a discrete slip-in entry, the building reads like a geological feature in a landscape, continually evolving with the passing of time, weather and seasons. Upon entry, the home reveals a lofty, open and inclusive arrangement. A central stair void features 2.5 storey woven wire balustrade screens with a ‘halo’ of clerestory windows above.

Staying true to the overarching design concept — taking cues from Nordic design, the materials palette is clean, simple and robust, featuring light timbers, natural concrete, painted recycled brick and raw brass. All materials are locally sourced and environmentally sustainable where possible.

An image of a spiral-bound document
Type
Houses
Completion
2017

Location
Glen Iris, VIC

Builder
Fido Projects

Collaborators
Eckersley Garden Architecture

Photographer
Diana Snape

We are proud to acknowledge the Traditional Owners of the land upon which Halo House stands. We recognise their continuing connection to land, waters and culture.

Awards
Press/Media