Drag photos

QV8

Type
Multi-Residential
Completion
2015

Location
Melbourne, VIC

Builder
May Constructions

Collaborators
Rush Wright Associates

Photographer
Peter Clarke

Housing people not cars.

A car park sitting at the base of a 37-storey tower had an incredible outlook and guaranteed solar access in the centre of the CBD. The heritage listed State Library of Victoria sits opposite the site. Not only does it provide a beautiful aspect — it could never be built out. Solar access is guaranteed in perpetuity. It was just too good to pass up.

Gripped between a commercial plinth with multi-storey car park and a residential tower above, QV8 is the adaptation of a disused car parking level into eight bespoke apartments. The project is an opportune appropriation of an environmentally counter-intuitive typology: the inner city car park, and provides a new precedent for urban infill housing. By establishing luxuriously deep north facing balconies and circulation edged with vegetation, QV8 will flourish over time to create a ‘green band’, providing lush material relief amongst the hard-edged streetscape.

We are proud to acknowledge the Traditional Owners of the land upon which QV8 stands. We recognise their continuing connection to land, waters and culture.

Awards
Houses Awards
2015
Sustainability Award
Press/Media

QV8

Housing people not cars.

A car park sitting at the base of a 37-storey tower had an incredible outlook and guaranteed solar access in the centre of the CBD. The heritage listed State Library of Victoria sits opposite the site. Not only does it provide a beautiful aspect — it could never be built out. Solar access is guaranteed in perpetuity. It was just too good to pass up.

Gripped between a commercial plinth with multi-storey car park and a residential tower above, QV8 is the adaptation of a disused car parking level into eight bespoke apartments. The project is an opportune appropriation of an environmentally counter-intuitive typology: the inner city car park, and provides a new precedent for urban infill housing. By establishing luxuriously deep north facing balconies and circulation edged with vegetation, QV8 will flourish over time to create a ‘green band’, providing lush material relief amongst the hard-edged streetscape.

An image of a spiral-bound document
Type
Multi-Residential
Completion
2015

Location
Melbourne, VIC

Builder
May Constructions

Collaborators
Rush Wright Associates

Photographer
Peter Clarke

We are proud to acknowledge the Traditional Owners of the land upon which QV8 stands. We recognise their continuing connection to land, waters and culture.

Awards
Houses Awards
2015
Sustainability Award
Press/Media